Pinksteren

Veel mensen in Nederland weten alleen dat Pinksteren een dag vrij betekend, echter zit er een veel groter verhaal achter Pinksteren dan alleen deze dag vrij. De geschiedenis van Pinksteren gaat namelijk ver terug in de tijd, Pinksteren is namelijk ontstaan uit het joodse Wekenfeest, die ook wel Sjavoeot genoemd wordt. Vroeger was Pinksteren alleen een dankfeest voor het binnenhalen van een goede oogst, pas in de tweede eeuw na Christus kreeg Pinksteren een nieuwe betekenis, toen kreeg Pinksteren als betekenis om het verbond tussen God en Israël te herdenken. De Christenen namen Pinksteren over als feestdag, echter gaven deze een andere betekenis aan het feest. De Christenen zien Pinksteren namelijk als een neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen, met het feest Pinksteren herdenken de Christenen deze heilige gebeurtenis. Het woord Pinksteren is ontstaan uit het Griekse woord Pentekosté, wat vijftig betekend. Dit refereert aan de dag wanneer Pinksteren wordt gevierd, dit is namelijk de vijftigste dag. Het Jodendom ziet de vijftigste dag dus als een Wekenfeest en de Christenen herdenken de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen.

Aangezien de verschillende geloven een andere betekenis geven aan Pinksteren heeft dit feest in de loop van de jaren veel nieuwe namen gekregen. Andere benamingen voor Pinksteren zijn, het bloeifeest, roospasen, snijfeest, bloemenpasen en bloemenoosteren. Normaal gesproken valt Pinksteren altijd op een zondag. De pinksterzondag is altijd vijftig dagen na Pasen. Het is natuurlijk afhankelijk van het aantal dagen van de maand of dit zo uitkomt. Het is daardoor goed mogelijk dat Pinksteren al op de 49e dag na Pasen wordt gehouden, als het maar op een zondag valt. De redenering voor het bepalen wanneer het Pinksteren is, is als volgt: Hemelvaartsdag volgt altijd veertig dagen na het Paasfeest, dit is altijd op een donderdag. Pinksteren valt altijd op een zondag, dit is dus de negende of de tiende dag na Hemelvaartsdag.

Veel mensen vieren tegenwoordig op Pinksterzondag niet meer het neerdalen van de Heilige Geest op de apostelen, het wordt meer gezien als een leuke dag vrij. In veel streken en landen is het Pinksterfeest echter nog steeds een heel belangrijk feest.