Hemelvaart

Een ander religieus feest is Hemelvaart, dit feest wordt niet alleen binnen Christelijke kringen maar ook binnen de Islam gevierd. Voor de meeste mensen is Hemelvaartsdag gewoon een extra dagje vrij, voor gelovigen is dit echter een hele belangrijke dag, er zit namelijk een hele betekenis achter Hemelvaart. Hemelvaartsdag vindt altijd tien dagen voor Pinksteren plaats, altijd op een donderdag. Hemelvaartsdag is niet alleen bekend in Nederland, in de landen Groenland, Frankrijk, Finland, Duitsland, Haïti, Indonesië, IJsland Luxemburg, Liechtenstein, Nederland, Madagaskar, Namibië, Noorwegen, Zweden, Oostenrijk en Zwitserland is Hemelvaartsdag namelijk ook een erkende feestdag.

Gebruiken tijdens Hemelvaart

De meeste gelovigen kiezen ervoor om op Hemelvaartsdag een kerkdienst of mis bij te wonen in de kerk. Niet elk land viert Hemelvaart tien dagen voor Pinksteren op een Donderdag, landen als Hongarije, Polen, Italië, Portugal en Spanje vieren dit op de zondag voor Pinksteren (zeven dagen voor het pinksterfeest).

Daarnaast zijn er ook gelovigen over de hele wereld die ervoor kiezen een bedevaart te doen rondom Hemelvaartsdag ter nagedachtenis aan Jezus. Vooral de heilige plekken worden op erkende feestdagen als Hemelvaartsdag druk bezocht door gelovigen en niet-gelovigen over de hele wereld.

Vroeger was het gebruikelijk om te paaskaars met Hemelvaart te doven nadat het evangelie gelezen was, het idee hierachter was dat men tijdens Pinksteren de kaars opnieuw aan staak. Dit was een Christelijke manier om aan te geven dat Jezus door middel van zijn Hemelvaart weer terug was bij zijn vader, God. Tegenwoordig wordt de paaskaars niet meer gedoofd, deze blijft continu branden tijdens de verschillende feestdagen.

Betekenis Hemelvaartsdag

De meeste mensen denken bij Hemelvaartsdagen alleen aan een vrije dag en niet aan de betekenis van Hemelvaartsdag, echter heeft deze dag wel degelijke een betekenis die voor gelovigen zeer belangrijk is. Voor Christenen in Hemelvaartsdag namelijk een herdenkingsdag dat Jezus Christus definitief zijn weg terug naar de hemel geeft gevonden. Bij het paasfeest, dat 40 dagen voor Hemelvaartsdag wordt gevierd vieren gelovigen dat Jezus Christus uit zijn dood is opgestaan.